Как можеш да учиш в Русия безплатно?

Вековни традиции в международното висше образование

В днешно време българската младеж има наистина отворени врати и граници към целия свят. Можеш да отидеш и да учиш не само в Европа, но в САЩ, Нова Зеландия, Сингапур, Саудитска Арабия, Израел, Австралия… Наистина възможностите са безгранични, висшето образование е интернационализирано до крайна степен, и в последните години изгрява една забравена дестинация за висше образование отново изгрява – Русия.

Всъщност българите са едни от първите международни студенти в Русия и учат там от далечната 1865 година. Тогава император Александър I е наредил създаването на специални стипендии за студенти от Балканите. Освен че по това време Русия е помогнала на България да се освободи от турското робство, е помагала на талантливи млади хора да получат образование. По това време това наистина е бил уникален шанс, тъй като малцина са имали достъп до образование, а пък камоли и в чужбина.

Наистина дългогодишни са традициите в образованието на чуждестранни студенти в Русия, които не само са се запазили по време на СССР, но и все повече са се развили. През 1954 година в най-известния университет в Русия, Московски Държавен Университет М.В. Ломоносов се е отворил подготвителен факултет, в който чужденците могат да се подготвят по руски език. А през 1960 година, специално за да събере на едно място студенти от всички социалистически страни по света на едно място е основан Руски Университет на Дружбата на Народите, в който са учили студенти от Азия, Африка и Латинска Америка, общо от 89 различни страни. Този университет съществува и до днешно време, лидер е по бройки международни студенти и е един от най-популярните и престижни в Русия, и е отворен за обучение и за българи.

Снимка: РУДН

По този начин образованието в Русия е не по-малко международно, отколкото на Запад. През 90те даже Русия е била на 3то място по брой международни студенти в света, преди страни, които в момента са популярни – Холандия и Великобритания.

В сегашно време Русия е модерна държава, в която много добре са развити технологиите, бизнесът и науката. Ако съучениците и приятелите ти учат в Европа, а ти искаш нещо различно, не робуваш на стереотипи и търсиш качествено образование на достъпна цена, то Русия е твоят избор.

Стипендия за обучение в Русия

Правителството на Руската Федерация отпуска стипендии за талантливи чужденци, която е достъпна и за българи. През 2018 година 211 български студента получиха тази стипендия и в момента учат безплатно в Русия. През 2019 година тази възможност отново е налична, като бройката на получените стипендии не само ще се запази, а може би и ще нарастне (все още не се знае с колко). Стипендията се отпуска за бакалавър, магистър и аспирантура.

От какво зависи бройката на отпуснатите стипендии?

Дипломатическите отношения между страните са основен фактор – тяхното затопляне или застудяване влияе най-пряко на това колко студенти ще получат стипендия за обучение в Русия. България получава най-голяма бройка отпуснати места от страните в Източна Европа.

Мога ли да кандидатствам за нея ако нямам необходими знания по руски език, за да уча в университет?

Да, можеш да кандидатстваш и без да знаеш никакъв или начален руски език. Всички университети предлагат 0ва година, в която можеш да учиш само руски и това също се покрива от стипендията. По време на тази година ти също ще ползваш студентски права и ще имаш право на общежитие и студентска карта за транспорт.

Какво включва стипендията, отпускана от Руското Правителство?

Стипендията включва безплатно обучение в университет в Русия, безплатно или на много символични цени общежитие, безплатен спорт към университета, карта за градски транспорт също на много символични цени, студентски отстъпки в цялата страна за различни услуги. Освен тази стипендия, при висок успех в самото ти висше образование, имаш възможност да се възползваш и от стипендия, отпускана от самия университет, в който учиш.

Мога ли да уча в Русия ако не получа стипендия?

Да, ако не успееш да се класираш, то имаш право да се запишеш в руски университет срещу такса. Таксите са приемливи, зависят от университета и специалноста, но средната такса е около 2000 евро. Това е по-достъпно от повечето места по света – Великобритания, Холандия, САЩ.

Защо да избера да уча в Русия?

  • Това е една мултимилионна държава, в която всичко се прави с мащаб и размах, а не на парче. Само Москва е по-голяма от цяла България, тук може да срещнеш толкова различни хора от всякакви кътчета на света. Бизнесът се развива денонощно и ако искаш да живееш в мегаполис, да срещаш различни хора и идеи, това е мястото. Руснаците могат да те научат практически на всяка една сфера, има толкова много руски изобретения, учени, бизнесмени, политици, известни в целия свят.
  • Русия успя да реформира висшето си образование до степен, в която се съчетават фундаметални знания (теория) и практика. Имаш възможност постоянно да практикуваш наученото си в организирани от университета стажове и практики в държавни и частни предприятия, обществени форуми и много други места. По този начин ще имаш възможност винаги да сверяваш часовника на теоритичните си знания с практиката.
  • Руският език е един от най-говоримите на планетата. Ако ти говориш руски и още един западен език – английски, немски, френски, имаш висше образование от руски университет, то за теб вратите са отворени във всички компании в целия свят. Западните страни са признали руското образование за едно от най-добрите в редица области като инженерство, физика, химия (привет, таблицата на Менделеев), космически науки, ИТ, компютърни науки.

Ако искаш да кандидатстваш в Русия, то Study Buddy предлага услуга за кандидатстване в Русия. Само и единствено Study Buddy се занимава в България с подготовката на български студенти за кандидатстване в Русия в и разполага с необходимата експертиза, за да те подготви достатъчно добре и насочи към най-добрите университети за теб. Свържи се с нас още сега и поискай консултация за твоето висше образование в Русия. Срокът за кандидатстване за стипендията е до средата на март и ако побързаш, можеш да успееш да кандидатстваш.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »

Ще учиш в чужбина на английски, немски, испански, френски или корейски език? Кой езиков серфикат е най-подходящ?

От английски до корейски: Изследвайте разнообразието от езикови сертификати! Всеки сертификат по език е като ключ, отключващ врати към нови възможности и разширяващ хоризонтите на

Прочетете повече »