Русия

Сподели във Facebook

 

За Русия е писано толкова много, че едва ли в това кратко представяне ще кажа нещо ново. И все пак, да си припоним, че това е една от най - големите страни в света с обща площ над 17 милиона кв. км. Само разстоянието по въздушна линия от най - западната точка в Данцкия залив до най - източната / Беринговия проток / е около 7200 км. Това предопределя и огромните климатични разлики в страната: ако през зимата обичайната температура в Москва е минус 8⁰, то в отделни котловини на Якутия достига до минус...60!

В Русия се намира най - дългата река в Европа - Волга / 3531 км. /, а езерото Байкал, което заедно с реката се радва на мистична почит, побира около 23 600 куб. км. вода и така притежава най - големия обем за вътрешно езеро в света.

От стари времена в Русия живеят много народи - от тях 65 % в европейската, а останалите, на изток от Урал - в азиатската част на страната. Руснаците са основният етнос, но в северен Кавказ, в Урал, в областите около Волга, в Сибир населението е от неруски произход. Често етническата принадлежност се определя от езиковата, а в Русия са говорят над ... 120 местни езика!

Русия е една от най - богатите страни в света по запаси от природни суровини. Тя има и сериозен принос в развитието на световната култура: достатъчно е да споменем имената на велики композитори като Римски - Корсаков, Мусоргски, Чайковски, Рахманинов, Стравински и др., на писатели като Пушкин, Лермонтов, Гогол, Достоевски, Чехов, Толстой.....Двама от най - известните руски творци са носители на Нобелова награда - Борис Пастернак и Александър Солженицин.

Русия е страна със съхранена история и любознателният пътешественик може да види следите от различни епохи, драматични за тази огромна държава: от времето на Иван Грозни и Петър I до Октомврийската революция, наложила съветската система, от диктатурата на Сталин до студената война, която разделяше народите на два враждебни свята, от Горбачовата перестройка, сринала бившия СССР, до политическата стабилност при Путин.

Най - привлекателни за туристите, пътуващи из Русия, безспорно са Москва и Санкт Петербург. Столицата на руската държава със своите символи - Кремъл и Червения площад, е днешният образ на глобалния свят, на динамично развиващите се икономически отношения. Градът на Петър I пък е аристократът, лицето на старата имперска Русия със своите многобройни културни средища, над които блести знаменитият Ермитаж. Русия на великите владетели от Средновековието може да откриете в старинните архитектурни ансабли в Суздал, Владимир, Ростов, Новгород. Красотата на руската природа - в гордия Кавказ, " свещения" Байкал / обект на ЮНЕСКО /, в " майчицата" Волга. На международна известност се радват южният регон на Крим при Ялта и кавказкото Черноморско крайбрежие на Сочи, където предстои и едно от най - големите спортни събития на планетата - поредната лятна олимпиада.

Умопомрачителна със своите внушителни размери, богата история и култура, Русия е разляла цялата си мощ върху огромни територии в Източна Европа и Северна Азия. Можете ли да повярвате, че тази огромна страна граничи с общо 16 страни в Европа и Азия и има излаз на 2 океана и 4 морета? Да, това наистина е така, а мислълта за цялата тази необятност кара човек буквално да настръхне.

Столицата на Русия, прелестната и изящна Москва – град, който остава в сърцата завинаги. Изумителна архитектура, богата история, пищност и могъща сила – всичко това пулсира в сърцето на многомилионната космополитната руска столица, която е мощен икономически, политически и културен двигател на страната. Забележителностите в Москва ще ви оставят без дъх – Червеният площад и прочутият в цял свят прелестен храм Св. Василий Блажени, Мавзолеят на Ленин, величественият комплекс Кремъл, в който са се случвали куп важни исторически събития - това са само част от невероятните места, които трябва да посетите на всяка цена. Руската столица ще ви впечатли и с богатите културни ценности – тук можете да се насладите на уникални театрални постановки, както и опера и балет, които ще оставят спомени у вас завинаги.

Сравнена със страните по целия свят Русия е на 1-во място по площ, като покрива една осма от територията на Земята и на 9-то място по население. Тази разлика се получава, защото по гъстота на населението (средно 9 души/км² ) страната е една от най-слабо населените.

 

Руска федерация

 
Официален език руски
Столица Москва
55°25′08″ с. ш. 37°37′56″ и. д. (G)
Най-голям град Москва (10 390 000 души)
президент Дмитрий Медведев
министър-председател Владимир Путин
Площ на 1-во място
- oбщо 17 098 242 km²
Население на 9-то място
- oбщо 141 903 979
- гъстота 8,5 д/km2
БВП
- oбщо
- на човек
на 8-мо място
2,266 трлн. $
16 100 $
ИЧР  Повишение 0,802 (висок) (на 67-мо място)
Валута Руска рубла (RUB)
Часова зона
- Лятно часово време
от UTC+2 до UTC+12
- от UTC+3 до UTC+13
Независимост
- дата
862
Национален химн Химн на Руската федерация
Интернет домейн .ru, .рф
Телефонен код 7
(1): Има още 27 официално признати езика в отделни области на Русия.