7 от най-странните руски музеи, които няма да откриете никъде другаде

Коридорът в Музея на студената война на Таганския защитен команден пункт (бившия Таен бункер на Сталин, клон на Централния музей на въоръжените сили).

Коридорът в Музея на студената война на Таганския защитен команден пункт (бившия Таен бункер на Сталин, клон на Централния музей на въоръжените сили).

Антон Тушин/ТАСС
Тези музеи са истински изключения – в това няма съмнение. А ако отидете в бункера на Сталин под земята, ще видите странни ковчези, капан за мечки, с който се краде кола, и посмъртни маски...

1. "Бункер 42", Москва (Бункерът на Сталин)

Коридорът в Музея на студената война на Таганския защитен команден пункт (бившия Таен бункер на Сталин, клон на Централния музей на въоръжените сили). Снимка: Антон Тушин/ТАССКоридорът в Музея на студената война на Таганския защитен команден пункт (бившия Таен бункер на Сталин, клон на Централния музей на въоръжените сили). Снимка: Антон Тушин/ТАСС

"Бункер 42" е Музей на студената война, разположен в центъра на Москва. Можете да разгледате това подземно съоръжение и да разберете повече за ядрената конфронтация между СССР и САЩ. Бункерът е построен през 1950-те с цел да служи като щаб на Въздушните сили за дълги разстояние. Намира се на 60 м под земната повърхност и е с площ от 7000 кв. м. През 1960-те бункерът е съоръжен с животоподдържаща система, водоснабдяване и достатъчно храна, за да могат офицерите да живеят в него дълго време. През 1980-те обаче състоянието му се влошава и през 1995 г. той е разсекретен.

Главният вход на бункера е снабден с асансьор и е защитен с шестметров бетонен капак, скрит във фалшива къща от 19 век. Целта на капака е да пази входа от вълната на евентуална ядрена експлозия – съоръжението може да издържи директен удар от въздушна бомба.

Как се стига там: Москва, ул. "Котелнически" 5, 11. Касата за билети работи всеки ден от 10:00 ч до 20:00 ч. Музеят е отворен 24 часа. http://bunker42.com/eng/

Какво се крие там? Гледайте видеото >>>

2. Музей на смъртта, Новосибирск

Посетители на изложбата "Танго със смъртта от 21 в." в Музея на световната погребална култура към Новосибирския крематориум. Снимка: Александър Кряжев/РИА НовостиПосетители на изложбата "Танго със смъртта от 21 в." в Музея на световната погребална култура към Новосибирския крематориум. Снимка: Александър Кряжев/РИА Новости

Този музей в Новосибирск (3200 км източно от Москва) е посветен на погребенията... ако това ви звучи твърде мрачно, причината е, че действително е така. Тук са изложени поредица от снимки от т. нар. "посмъртен" жанр: дизайнерски траурни дрехи, посмъртни маски, статуи и паметници. Има и впечатляваща колекция от необичайни костюми. Готино!

Как се стига там: Новосибирск, Восход, ул. "Военторговская" 4/16, Работно време: вторник-петък 12:00 – 19:00 ч; събота-неделя: 11:00 – 19:00 ч. http://musei-smerti.ru/

3. Музей с една картина, Пенза

Музеят с една картина. Снимка: Legion MediaМузеят с една картина. Снимка: Legion Media

Музеят с една картина, кръстен на Г.В. Мясников, е държавен музей, разположен в Пенза (640 км югоизточно от Москва). Основан е през 1983 г. и в света няма втори като него.

Тук няма постоянна изложба. В единствената зала стои една единствена картина (обикновено важно произведение на изкуството). Преди посетителите да могат да разгледат творбата, те гледат 45-минутен филм, който описва особеностите на изложбения предмет, неговата история и биографията на художника.

В музея са излагани шедьоври като "Превземането на снежния град" на Василий Суриков, "След битката" на Кузма Петров-Водкин, "Портрет на млада жена" на Тициан и др.

Как се стига там: Пенза, ул. "Кирова" 11. Отворен е всеки ден с изключение на четвъртък от 11:00 до 18:00 ч. За да посетите музея, трябва да се обадите или да изпратите мейл на: penza-art@mail.ru  http://www.museum.ru/m1574

4. Музей на краденето на автомобили, Барнаул

Снимка: Виталий Белоусов/ТАСССнимка: Виталий Белоусов/ТАСС

На втория етаж на малка къща в гр. Барнаул (3600 км източно от Москва) се крие истинско съкровище за всички автомобилни фенове (и автоджамбази). Музеят, посветен на кражбите на автомобили – да, правилно прочетохте – отваря врати през 2003 г. и е създаден от служителите в градската спасителна служба на Барнаул, която евакуира катастрофирали коли.

Тук са изложени невероятно много методи за отвличане на коли: не само стоманени линии и гаечни ключове, но и капани за мечки! Местната полиция е подарила на музея много интересни експонати като фалшиви табели, фалшиви шофьорски книжки, устройства за копиране на кодове на автомобили и заглушители на радио сигнал.

Как се стига там: Барнаул, ул. "Анатолия" 130. Отворен е всеки ден от 10:00 до 19:00 ч. http://muzeumugona.ru/

5. Ледоразбивач-музей "Ангара", Иркутск

Ледоразбивач-музей "Ангара", Иркутск. Снимка: Лори/Legion-MediaЛедоразбивач-музей "Ангара", Иркутск. Снимка: Лори/Legion-Media

Ледоразбивачът "Ангара" е един от най-необичайните паметници в Иркутск (5200 км източно от Москва). Най-старият ледоразбивач в света е създаден през 1900 година. Построен е от корабостроителницата "Сър Армстронг Уитърт и Ко" в Ню Кесъл, Англия по поръчка на Комитета за строителството на Сибирската железница.

По онова време транспортът в района на Иркутск е ограничен основно до фериботи, които могат да плават единствено зад ледоразбивач поради заледените води. "Ангара" се използва чак до началото на 1960-те години. През 1990-те корабът е закотвен в Иркутския залив и е превърнат в музей.

Как се стига там: Иркутск, ул. "Маршал Жуков" 36а. Отворен е всеки ден от 09:00 ч до 21:00 ч. http://angara.gavailer.ru/

6. Музей за историята на солта, Соликамск, Пермски край

Соликамск. снимка: Олег ВоробьовСоликамск. снимка: Олег Воробьов

Гр. Соликамск (името му означава "сол на р. Кама) в Урал, разположен на 1600 км източно от Москва, в миналото е известен като солната столица на Русия. Основан е през 15 в., когато фамилията търговци Калиникови създава солници тук. Преди това местната икономика зависи силно от минодобива.

Единственият музей на солница в света е разположен в старата Уст-Боровая солница, която работи от 1882 до 1892 година. В него е показан процеса на производството на сол през вековете. В мините нямало прозорци, а от гъстия дим работниците не можели да видят по-далеч от една ръка разстояние.

Солниците използвали традиционна изпарителна техника, която остава основният метод за добив на сол в Русия до средата на 20 век. На 1 януари 1972 г. солницата е затворена и в крайна сметка е превърната в музей.

Как се стига там: Соликамск. Ул. "Газети Звезда" 2. Отворен вторник-събота от 09:00 до 17:00 ч. http://en.muzeisolik.ru/

7. Мемориален музей "Тъмницата на НКВД", Томск

Документи от централния архив на ФСБ. Снимка: Сергей Пятаков/РИА НовостиДокументи от централния архив на ФСБ. Снимка: Сергей Пятаков/РИА Новости

Музеят "Тъмницата на НКВД" в Томск (5800 км източно от Москва) е разположен в мазата на бившия затвор НКВД и функционира от 1923 до 1944 година. В двора на затвора, който днес се се нарича "Възпоменателен парк", е издигнат паметник на всички жертви на репресиите. Музеят включва коридор, камера за затворници и стаята, където са работили следователите.

Сред експонатите са документи от разследвания, фото албуми и предмети, създадени от затворниците в лагерите и на местата за заточение.

Как се стига там: Томск, ул. "Ленин" 44. Отворен от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 ч. http://nkvd.tomsk.ru/

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"